Molens in Arnhem
Er zijn veel molens in Arnhem te vinden als je maar weet waar je moet kijken.
Veel mensen zullen Kinderdijk met haar 19 molens of de Zaanse Schans bezoeken (de Zaanse Schans is eigenlijk een ‘nep’ locatie, de huizen daar zijn verplaatst) maar deze toeristische attracties zijn vaak erg druk. Je kan ook dicht bij huis blijven en in je ‘achtertuin’ verschillende mooie molens vinden.
Daarom raden we je aan om een dagtocht te maken naar het ‘platteland’ van Nederland, naar Arnhem!
Arnhem ligt op slechts 1u20 met de trein van Amsterdam, en alleen al in deze stad vind je 8 molens. Hieronder zie je de verschillende molens. Zijn ze niet mooi?
Windmolen ‘De Kroon’ – Molens in Arnhem
Windmolen ‘De Kroon’ is gevestigd in het Klarendal/Mode District in het noorden van Arnhem. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1849 voor Albertus Burgers en werkt nog steeds.
Dit is niet de oorspronkelijke locatie van de molen. Deze stond eerst aan de Amsterdamseweg in Arnhem, iets meer ten westen van Arnhem. Het werd in 1870 vervangen in de nog te bouwen wijk Klarendal.
De Kroon is geopend op vrijdag van 13:30 tot 16:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur of op afspraak. ‘s Nachts (tot 22.00 uur) is de molen mooi verlicht, dus ben je in de buurt, ga dan in de avond nog even een blokje om in Klarendal.
De ‘Witte Watermolen’ – Molens in Arnhem
Ook in het noorden van Arnhem in Sonsbeek Park vind je een molen aan het prachtige Sonsbeekpark. Een watermolen om precies te zijn.
De Witte Watermolen is een van de oudste gebouwen van Arnhem, daterend uit de 15e eeuw. Het water dat de molen aandrijft komt uit de Sint Jansbeek, dit is het beekje waar Arnhem rond het jaar 700 v.C. ontstond. De molen is open op dinsdag en woensdag van 10 tot 16 uur en op zondag van 12 tot 16 uur.
Wil je een mooie wandeling door Sonsbeek Park maken? Dat kan met deze wandelroute.
Windmolen ‘De Hoop’ – Molens in Arnhem
Op weg naar het zuiden van Arnhem waar molen ‘De Hoop’. te vinden is. De molen werd gebouwd in 1846 en ligt in het gebied genaamd Elden. De stad Arnhem treedt op als eigenaar van de molen en het is nu een populaire bestemming om te trouwen. Molen ‘De Hoop’ is op donderdag van 11.30 tot 14.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Op andere dagen en tijden is de molen open als de wieken draaien.
Er is een bescheiden winkeltje dat op zaterdag open is van 10.00 tot 15.00 uur.
Nederlands Openluchtmuseum – Molens in Arnhem
De andere molens zijn te vinden in het Openluchtmuseum in Arnhem. De oorsprong van de verschillende molens ligt niet in Arnhem maar de molens die in het museum te zien zijn, zijn verplaatst naar het Openluchtmuseum in het noorden van de stad.
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem legt de geschiedenis vast van dit land. In authentieke gebouwen, objecten en door waargebeurde verhalen te vertellen. Ze nemen je mee op een reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot zeer recent.
De mensen van het museum lijken vanuit de geschiedenis zo in het heden te zijn gestapt. Trots op hun erfgoed zullen ze je inspireren met hun verhalen.
‘Standermolen’ – Windmolens in Arnhem
Dit type windmolen is in de middeleeuwen bedacht en daarna honderden jaren gebouwd. In zijn lange geschiedenis, in 1665, heeft dit exemplaar veel rampen meegemaakt. Van verminkingen en dodelijke ongevallen tot stormschade, oorlogsgeweld en brand. Nu staat deze molen er prachtig bij. Is het geen plaatje?
‘Papiermolen’ – Molens in Arnhem
Tegenwoordig wordt alleen nog heel chique papier nog ‘handgemaakt’, zoals trouwkaarten. Maar in het verleden was dit de enige manier om papier te maken. De Veluwe (ten noorden van Arnhem) is door de aanwezigheid van zeer helder water lange tijd het centrum van de papierfabricage geweest. Vanaf de 17e eeuw waren er honderden molens van dit type. In het Nederlands Openluchtmuseum kun je zien hoe ze vroeger papier maakten, best interessant!
‘Polder molen’ – Molens in Arnhem
Met deze molen wordt de polder droog gepompt met 1000 liter per seconde.
Deze poldermolens zijn de zware kanonnen in de strijd tegen het water. Deze verbeterde versie van de oudere poldermolens heeft een zogenaamde vijzel in plaats van een scheprad. Het pompt de afgelopen decennia miljarden liters water uit de Oostpolder in Groningen naar het Zuidlaardermeer. Deze molen is van omstreeks 1862.
‘Paltrok mill’ – mills in Arnhem
With some good wind, this mill can saw up to a few kilometers of planks a day.
This type of sawmill was created around 1600. The mill drives saws that turn logs from 5 to 6 meters into a large pile of planks at once. It is no coincidence that the mill is on the water, because wood is supplied over water and must also be kept wet before sawing. Originally the mill stood near Dordrecht, but in 1854 he moves to Numansdorp.
‘Stellingmolen’ – Windmolens in Arnhem
Deze beauty is een echte eyecatcher in het Openluchtmuseum, origineel uit 1696, te zien in het Openluchtmuseum sinds 1921.
Hoge molens vangen genoeg wind om graan te malen.
De stellingmolen torent hoog boven alles en iedereen uit. Niet voor niets, want deze soort molens zijn bedoeld om tussen gebouwen en huizen te staan. Om op zo’n plek een beetje wind te vangen moet je overal bovenuit steken. Deze molen maalt al meer dan 200 jaar graan voor bakkers in Delft.
Boek onze gids en bekijk alle molens in Arnhem!
Interesse om deze molens met eigen ogen te zien? Neem gerust contact met ons op, we zorgen voor een lokale gids die je meeneemt om ze allemaal te zien. We raden een fietstocht aan om de omgeving van Arnhem te verkennen.
Neem contact met ons op via info@arnhemlife.nl voor meer tour-info.