Een Warm Welkom Bij ‘Grand Café De Staat’ In Arnhem

Grand café De Staat Arnhem

Een Warm Welkom Bij ‘Grand Café De Staat’ In Arnhem

Je weet het misschien al, maar naast dat ArnhemLife stadstours en bedrijfsuitjes organiseert zijn wij óók een blog over Arnhem. Voor toeristen, expats en locals, in het Nederlands, Engels en Duits.

Op onze site vind je bijvoorbeeld blogs over nieuwe restaurants in Arnhem en dit blog over ‘Grand Café De Staat’ mag niet ontbreken!

Nu vraag je je misschien af, huh, ‘De Staat’, dat restaurant is toch niet nieuw? Daar heb je een beetje gelijk in. Vanaf 2017 draagt dit mooie, oude Arnhemse pand, gelegen aan de Markt al de naam ‘De Staat’. 

Recent is het restaurant overgenomen door een nieuwe eigenaar. Dat is te zien aan subtiele veranderingen maar de ‘look & feel’ is eigenlijk nog hetzelfde: een warm welkom, gezellige aankleding, vriendelijke bediening en heerlijk eten en drinken.

Grand café De Staat Arnhem
Grand café De Staat Arnhem

De Herfst Opsnuiven Bij De Staat Aan De Markt 

Wij laten ons deze avond in de watten leggen. Het is herfst. Om 18:30 valt de schemering al in. Buiten bij de ingang van het restaurant staan de fakkels al aan. Hé, gezellig. We worden ontvangen door gastvrouw Lauraine en al vlot hebben we de menukaart in onze hand en staat er een heerlijke rode wijn voor onze neus.  

Één blik op de kaart en ik zie al dat een keuze maken moeilijk gaat worden. We besluiten daarom de chef te laten kiezen voor ons. Het resultaat: één herfst menu met vlees en één herfst menu zonder vlees. Nadat we een beetje de week hebben doorgenomen, komt ons voorgerecht er al aan.

Grand café De Staat Arnhem
Grand café De Staat Arnhem

Mag Je Hier Je Bord Aflikken?

Oh dat ziet er prachtig uit! Op mijn bord ligt een paté van hert en everzwijn en op het bord van mijn tafelgast een salade van Noordzee garnalen. Hoewel het eten op mijn bord er heerlijk uitziet, doet het gerecht bij mij aan de overkant me ook watertanden!

Blij verrast zijn we met de opmaak én smaken op het bord. Lauraine komt even controleren of alles naar wens is en niet veel later haalt ze onze lege borden op. Mijn tafelgast wilde nog het bord aflikken, maar dat leek ons nét wat te ver gaan. Het is niet anders…

Grand café De Staat Arnhem
Grand café De Staat Arnhem

Wat Zijn We Toch Een Stelletje Bofkonten

Door naar het hoofdgerecht. Dat ziet er al net zo mooi uit! Bij ‘De Staat’ hebben ze een goede chef aangenomen: Mihai, eerder chef op een cruiseschip maar ja, die liggen al een tijdje stil en dus is zijn permanente aanlegplek momenteel Arnhem. Ik hoop dat hij nog even blijft!

Voor ons liggen op het ene bord een kalfsmedaillons met appel-brandysaus en op het andere bord een gebakken kabeljauw met smokey paprika hummus, pancetta en zeekraalsalade. Jeetje! Wat zijn we toch een stelletje bofkonten, dat we hier zomaar op een dinsdag avond lekker mogen eten bij ‘Grand Café De Staat’. Tevreden smikkelen en smullen we van de gerechten met lekkere herfstgroenten. 

Lauraine zorgt ervoor dat ons glas gevuld blijft. Niets vervelender dan dat je aan het eten bent, maar geen lekker drankje binnen handbereik hebt om af en toe een slokje van te nemen. Zo’n soepele rode wijn past namelijk perfect bij het menu dat Chef Mihai voor ons heeft gekozen, dus wij nippen weer lekker verder tussen de happen door.

Grand café De Staat Arnhem
Grand café De Staat Arnhem

Ruimte Maken Voor Het Toetje

Nou, zo’n hersftmenu vult aardig! We nemen even een kleine ‘break’ zodat we inwendig even wat ruimte kunnen maken voor het toetje. Zodra we denken ‘ja, het kan wel weer’ komt Lauraine nét de hoek om met de toetjes. Hoe wéét ze dat!? Voor ons staan een huisgemaakte tiramisu en een huisgemaakte appeltaart. Omdat die ons allebei lekker lijkt, switchen we halverwege. Daarbij drinken wij een heerlijk glaasje port. 

Onze favoriet van de twee is de tiramisu en dat komt niet alleen omdat ik net las dat de bedenker van de tiramisu deze week overleden is (RIP meneer Campeol), maar zeker een goede reden om nog veel vaker dit lekkere toetje bij Grand Café de Staat te gaan nuttigen. Want zo’n toetje kun je natuurlijk ook prima om 11:00 uur in de ochtend eten bij je kopje koffie, toch?

Grand café De Staat Arnhem
Grand café De Staat Arnhem

Het Herfstmenu Kunnen We Afvinken

Lauraine haalt de bordjes op en vraagt of we nog in hebben in koffie. Nou, normaal vind ik een cappuccino wel lekker na zo’n heerlijke maaltijd maar het past er gewoon niet meer bij. 

Wij hebben een heerlijke avond gehad bij ‘De Staat’; wat hangt daar een fijne sfeer! Lekker ontspannen en geen gedoe. Gewoon zoals het hoort eigenlijk. 

Het herfstmenu kunnen we afvinken, hopelijk komt er straks ook een winter-, lente- en zomer menu, dan komen wij sowieso terug want die willen we echt niet missen!

Oja! Nog even dit! Naast dat je bij De Staat heerlijk kan eten en borrelen kan je er ook terecht voor een brunch op zondag én organiseren ze geregeld leuke events zoals de Spanish Sunday. Meer weten? Kijk dan even op de site: https://www.destaatarnhem.nl/

Grand café De Staat Arnhem

Related Posts