1 dag in Zwolle, wat te doen, waar te gaan
Zwolle is zo’n leuke stad! Wij bezochten de hoofdstad van Overijssel en zetten op een rijtje wat te doen en waar te gaan in Zwolle.
Zomaar op de bonnefooi een stad bezoeken? Dat is niet onze stijl. De voorpret start al bij het zoeken naar toffe plekken om te eten, mooie ‘instagram waardige’ straatjes en waar je met de museumkaart terecht kan. Dit blog gaat jou dus helpen bij het plannen van je bezoek aan Zwolle. Haal je er 1 of 2 tips uit? Prima! Misschien gebruik je alle tips en stops voor je bezoek aan Zwolle, dan ben je na het lezen van dit blog klaar om op pad te gaan!
Met de trein naar Zwolle
Zwolle is heel goed met de trein bereikbaar. Voor ons vanuit Arnhem waren we in een uurtje van station Arnhem centraal op station Zwolle centraal.
Kom je vanuit Utrecht, reken dan ook tussen de 50 minuten en 75 minuten. Reis je vanaf Amsterdam, dan ben je ongeveer anderhalf uur onderweg.
Vanaf Station Zwolle is het ongeveer 10 minuutjes lopen naar het centrum.
De mooiste straatjes van Zwolle
Ben je op zoek naar de mooiste straatjes van Zwolle? Wij helpen je op weg! Loop eens door de Papenstraat en de straatjes daar omheen.
De Papenstraat is een historische straat in het centrum van Zwolle, bekend om zijn charmante architectuur en rijke geschiedenis. De naam “Papenstraat” heeft een religieuze oorsprong en verwijst naar de katholieke geestelijken die in deze straat woonden tijdens de periode van religieuze verdeeldheid in Nederland. “Papen” was een term die werd gebruikt om katholieken aan te duiden.
In de buurt ligt ook het Celeplein waar je het beeld van Johannes Cele kan vinden.
Het beeld van Johannes Cele is een opvallend kenmerk nanbij de Papenstraat. Johannes Cele was een bekende figuur uit de 15e eeuw, een zogenaamde Moderne Devotie-broeder. Moderne Devotie was een religieuze beweging die gericht was op persoonlijke en spirituele vernieuwing en toewijding. Johannes Cele was een kartuizermonnik en mysticus die een belangrijke rol speelde in de verspreiding van de Moderne Devotie in Nederland.
Het beeld van Johannes Cele bevindt zich op de hoek van de Papenstraat en de Praubstraat. Het beeld toont Johannes Cele in zijn kartuizerhabijt, met een boek in zijn handen. Het beeld herinnert aan zijn spirituele bijdrage en zijn banden met Zwolle als stad waar hij actief was. Het beeld is een eerbetoon aan zijn inzet voor de geestelijke vernieuwing en zijn rol in de geschiedenis van Zwolle.
Bezoek ook de Goudsteeg en Praubstraat wanneer je van mooie oude steegjes houdt.
De beste lunchplek in Zwolle
Wat is dé beste lunchplek in Zwolle? Daarvoor zou je ze eerst allemaal moeten testen om dat te kunnen zeggen. Daar hadden wij helaas geen tijd voor. Maar… met een beetje hulp van de reviews op Google zijn we bij een enorm leuke lunchplek terecht gekomen: De Gillende Keukenmeiden.
Wat een heerlijke plek om even je benen wat rust te gunnen. Deze kleurrijke lunchroom is sfeervol en je kan er fijn buiten zitten. De bediening was super vriendelijk en attent en de lunch was heerlijk. Zeker een plek waar wij de volgende keer weer een stop maken, want we zijn er niet aan toegekomen om de taartjes te proeven!
Wat kan je doen met je museumkaart in Zwolle?
Onze museumkaart gebruiken wij het liefste zo veel mogelijk, maar in Zwolle was de keuze beperkt: alleen bij museum De Fundatie konden we ‘gratis’ naar binnen.
Eigenlijk hoort een bezoekje aan De Fundatie sowieso bij een dagje of weekend in Zwolle.
Museum de Fundatie is een kunstmuseum met een wisselende collectie. Het museum is opgericht in 1958 en heeft twee locaties: één in Zwolle en één in Heino/Wijhe. Het belangrijkste museumgebouw in Zwolle is op zichzelf al een opvallend kunstwerk vanwege zijn opvallende architectuur.
Het hoofdgebouw van Museum de Fundatie in Zwolle is gevestigd in een voormalig paleis genaamd Paleis a/d Blijmarkt. Dit paleis werd oorspronkelijk gebouwd in de 19e eeuw en diende als rechtbank en later als provinciehuis. Het museumgebouw heeft een opvallende koepel die boven het gebouw uitsteekt en fungeert als een extra expositieruimte.
In het museum worden diverse kunstcollecties tentoongesteld, variërend van oude meesters tot moderne en hedendaagse kunst. De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvormen. Er zijn werken te zien van bekende Nederlandse en internationale kunstenaars. Museum de Fundatie organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen om bezoekers een gevarieerde en inspirerende kunstervaring te bieden.
Een hoogtepunt in Zwolle: de Sassenpoort
De Sassenpoort is een van de meest iconische en goed bewaarde middeleeuwse stadspoorten in Nederland en dateert uit de 14e eeuw. Een interessant feit is dat de stadsomroeper vroeger op de toren van de Sassenpoort stond om belangrijke mededelingen aan de bevolking te doen. Dit was een manier om nieuws te verspreiden voordat er moderne communicatiemiddelen waren. Het is een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in historische architectuur en stadsverdedigingssystemen.
De bouw van de Sassenpoort begon in 1409 en werd voltooid in 1439. De poort diende als een van de toegangspoorten tot de stad Zwolle en was onderdeel van de stadsmuren en verdedigingswerken. De poort was bedoeld om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
De Sassenpoort is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het heeft een imposante uitstraling met torens aan weerszijden en een centrale doorgang. De poort is gemaakt van baksteen en heeft karakteristieke versieringen en details in de stijl van de late middeleeuwen.
In de loop der jaren heeft de Sassenpoort verschillende restauraties ondergaan om het te behouden en te herstellen. Het is tegenwoordig toegankelijk voor het publiek en kan worden bezocht om meer te leren over de geschiedenis van Zwolle en de verdedigingswerken van de stad. De Sassenpoort is erkend als een nationaal monument en wordt beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed van Nederland. Het symboliseert de rijke geschiedenis van Zwolle als Hanzestad en het belang van verdedigingswerken in het verleden.
Deze mooie middeleeuwse poort is niet altijd geopend voor bezoekers, check daarom voorafgaande aan je bezoek aan Zwolle op Google wat de openingstijden zijn.
Een ‘must visit’ in Zwolle: Boekwinkel Van der Velde in de Broeren
Boekwinkel Van der Velde in de Broeren is écht een begrip in Zwolle en naast locals vinden ook veel toeristen naar deze plek. Is het niet voor de vele boeken die hier te vinden zijn, dan is het wel om de locatie. Het is namelijk gevestigd in de voormalige Broerenkerk, een middeleeuwse kerk die is omgebouwd tot een unieke boekhandel.
De Broerenkerk, oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw, diende als een kloosterkerk voor de Dominicanenorde. Na de Reformatie verloor de kerk haar religieuze functie en werd ze voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder opslag en expositieruimte.
In 2005 werd de Broerenkerk omgebouwd tot de boekhandel Waanders in de Broeren. Het was een unieke herbestemming die zorgde voor het behoud van het historische gebouw en tegelijkertijd een nieuwe culturele bestemming creëerde. Het resultaat is een prachtige combinatie van religieuze architectuur en boeken.
Het is goed om een bezoek aan deze boekwinkel aan het einde van je dag te plannen, mocht je de verleiding van alle mooie/interessante/bijzondere boeken niet kunnen weerstaan, dan hoef je ze niet de hele dag mee te sjouwen ;).
Hapje eten in Zwolle
Van al dat wandelen en rondneuzen heb je vast trek gekregen. Wil je ook een hapje eten in Zwolle? Zeker doen! Wij hebben al wat onderzoek gedaan en kwamen op een top 3 van restaurants uit. Dit zijn enkel onze tops! Speur lekker rond op Google Maps naar een restaurant dat jouw het meeste aanspreekt, bekijk de foto’s en vergelijk de reviews voor een weloverwogen dinerlocatie :),
Mexicaans bij La Cucaracha
Ramen Noodles bij Misoji
Sushi bij Wasabi
Wij zijn bij Mosiji gaan eten en hebben lekker buiten gezeten. Onze buikjes rommelden al op tijd, dus zochten we snel een plekje, plaatste de bestelling en om 18:00 stonden de voorgerechten al voor ons. Het terras was nog zo goed als leeg, maar binnen een mum van tijd was er geen plek meer over. Wil je zeker zijn dat het restaurant van je keus een tafel voor jou vrij heeft? Maak dan een reservering online.
Dit restaurant richt zich op Aziatische streetfood, wij hebben gesmuld van de gyoza, kara-age, takoyaki en lekkere pittige ramen noodle soup.
Na het eten zette de ‘after dinner dip’ keihard in, en waren we klaar om naar huis te gaan.
Één ding weten we zeker, wij komen terug en zijn nog lang niet uitgekeken in deze Hanzestad!
Slapen in Zwolle? Dat doe je hier!
Wil je van je dagje in Zwolle een weekend of midweek maken? Zeker doen, er is genoeg te zien en te beleven. Dit is onze top 5 van hotels in Zwolle:
Bilderberg Grand Hotel Wientjes
Kijk hier voor nog meer hotels in Zwolle.
Wie zijn wij?
Je bent nu op de website van ArnhemLife, in het gedeelte van onze reisblogs. We zijn zelf dol op stedentrips maken, en vinden het leuk om daar dan een verslagje over te schrijven met tips over de desbetreffende stad. In dit geval dus Zwolle.
De website gaat voornamelijk over Arnhem, zoals de naam al doet vermoeden! Hier kan je info vinden over de stad en zijn er verschillende tours met of zonder gids te boeken. Zet Arnhem op je lijst voor een volgende city trip.