Vijf Victoria Crosses voor vijf Britse helden 1/5: Luitenant John Hollington Grayburn

Luitenand John Hollington Grayburn Victoria Cross Battle of Arnhem

Vijf Victoria Crosses voor vijf Britse helden

De moed die door een groot aantal Britse soldaten tijdens de Slag om Arnhem aan de dag is gelegd is uitzonderlijk. Vijf van hen werden na de Slag om Arnhem beloond voor hun moed door de toekenning van het Victoria Cross.

Het Britse Victoria Cross is de hoogste militaire onderscheiding van het Britse leger waarmee buitengewone moed en dapperheid wordt geëerd.

De vijf Victoria Crosses die na de Slag om Arnhem werden uitgereikt zijn ongekend hoog wanneer je dat afzet tegen het totale aantal Victoria Crosses die tijdens de gehele Tweede Wereldoorlog zijn uitgereikt. Tussen 1939 en 1945 werden in totaal slechts 15 Victoria Crosses toegekend.

In onderstaande artikelen worden de vijf Britse helden die een Victoria Cross kregen uitgelicht.

Victoria Cross: John Grayburn

Luitenant John Grayburn was een van de vijf Britse soldaten die tijdens de Slag om Arnhem een Victoria Cross verdiende: de hoogste Britse militaire onderscheiding.

Luitenant Grayburn was een van de 700 Britse airbornes die tot en met woensdag 20 september de noordelijke oprit van de Rijnbrug verdedigde. Op woensdag 20 september kwam Grayburn om het leven onder de oprit van de Rijnbrug toen hij door machinegeweervuur van een Duitse tank werd neergeschoten.

Voorafgaand aan zijn overlijden was Grayburn al een paar keer gewond geraakt tijdens gevechten met de Duitsers. Die verwondingen waren voor Grayburn geen reden om de strijd te staken.

John Grayburn was onderdeel van het 2e Bataljon van de 1st Parachute Brigade onder leiding van kolonel John Frost. Samen met de rest van het bataljon bereikte hij op zondagavond 17 september 1944 de Rijnbrug.

Luitenant John Hollington Grayburn: Eerste keer gewond

De Britten ontdekten al snel dat de brug zelf verdedigd werd door Duitse soldaten. In een poging de Duitsers uit te schakelen, leidde Grayburn zijn peloton die avond bij een aanval op de brug. Bij die aanval raakte Grayburn gewond aan zijn schouder.

Ondertussen hadden de Britten geconcludeerd dat het Duitse vuur te hevig was. De Britten werden beschoten door een paar 20 mm kanonnen en het machinegeweer van een pantserwagen. De airborne-soldaten trokken zich terug.

Samen met de soldaten van zijn peloton bezette Grayburn een van de huizen aan de noord-oostkant van de Britse sector. Gedurende de volgende 24 uur deden de Duitsers, ondersteund door tanks en mortieren, verschillende pogingen om de Britten uit het huis te verdrijven, maar onder leiding van Grayburn hielden de airborne-soldaten stand.

Uit de voordracht voor het Victoria Cross:

“Het huis stond vrijstaand en was moeilijk te verdedigen. Het feit dat het niet aan de vijand ten prooi viel, moet worden toegeschreven aan luitenant Grayburn’s grote moed en inspirerende leiderschap. Hij stelde zichzelf voortdurend bloot aan het vuur van de vijand terwijl hij zich tussen zijn peloton bewoog en zijn soldaten aanmoedigde. Hij leek zich totaal niet bewust te zijn van het gevaar.”

De dag erna probeerden de Duitsers opnieuw om het huis te veroveren, maar net als de dag ervoor werden alle aanvallen onder leiding van Grayburn afgeslagen. De Duitsers zetten hierna met brisantgranaten het huis in brand, waarna het huis uiteindelijk geëvacueerd moest worden.

Tekst gaat verder onder dit blok

Ben je geïnteresseerd in de Slag om Arnhem, bezoek dan zelf de stad en omliggende plaatsen als Oosterbeek en Wolfheze!

Wij bieden verschillende Battlefield tours aan en werken met lokale gidsen die een grote passie hebben voor het delen van het verhaal van de Slag om Arnhem. Aan de hand van ooggetuigenverhalen en foto’s gemaakt tijdens de Slag om Arnhem krijg je een goed beeld van wat er in september 1944 in Arnhem gebeurde.

Vanaf juni 2023 is ook de speciale ‘Victoria Cross’ slag om Arnhem tour beschikbaar. 

Bekijk enkele reviews op Google die onze klanten schreven over de tours en onze diensten.

Ten aanval

In de ochtend van woensdag 20 september trok Grayburn met een aantal van zijn soldaten ten aanval om te voorkomen dat de Duitsers iets verderop een paar huizen zouden bezetten. De verraste Duitsers trokken zich terug.

Even later waren de Duitse troepen echter terug, ondersteund door tanks. Door het hevige vuur van de tanks was Grayburn gedwongen om zijn positie te verlaten. De Duitsers rukten op en probeerden onder de oprit van de Rijnbrug aan de Marktstraat explosieven te plaatsen om de oprit te vernietigen in het geval XXX Corps naar Arnhem wisten door te stoten.

Grayburn leidde een aanval om de Duitsers tijdelijk terug te slaan. De aanval slaagde en de explosieven werden door de Britten verwijderd. Bij deze aanval raakte Grayburn opnieuw gewond. Dit keer werd hij in zijn rug geraakt, maar Grayburn weigerde het strijdtoneel te verlaten.

Toen de Duitsers even later terugkeerden, wederom ondersteund door tanks, stond Grayburn op om zijn troepen het bevel te geven zich terug te trekken. De tank stond slechts enkele meters van hem vandaan en opende daarop het vuur met zijn machinegeweren. Grayburn werd dodelijk getroffen.

Uit de voordracht voor het Victoria Cross:
“Gedurende een periode van meer dan drie dagen, leidde luitenant Grayburn zijn mannen met grootse dapperheid en vastberadenheid. Het lijdt geen twijfel dat de Arnhemse brug nooit had kunnen worden vastgehouden zonder de inspirerende leiding en persoonlijke moed van deze officier.

Luitenant John Grayburn ligt begraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De vijf Victoria Crosses tijdens de Slag om Arnhem werden toegekend aan:
Luitenant John Hollington Grayburn
Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord
Lance-sergeant John Baskeyfield
Kapitein Lionel Queripel
Majoor Robert Henry Cain

Klik op een naam om meer te weten te komen over deze helden.

Originele tekst door Patrick Arink via http://www.slag-om-arnhem.nl/

Airborne Museum Hartenstein: Een Gedenkplaats voor de Slag om Arnhem

Spannend en indrukwekkend bedrijfsuitje in Arnhem

Street Art stadswandeling + High Tea in Arnhem

De Slag om Arnhem door de ogen van de Duitse commandant Walter Harzer

Royals in Arnhem

Audrey Hepburn in Arnhem

Bierproeverij + Stadswandeling Arnhem

Hap En Stap Diner in Arnhem 

Hap En Stap Lunch in Arnhem