Even Tot Hier TV programma Slag om Arnhem: onthulling nieuwe plaquette

Even tot Hier John Frost Brug

Even Tot Hier TV programma Slag om Arnhem: onthulling nieuwe plaquette

Vrijdag 2 mei waren wij erbij: de onthulling van de tijdelijke nieuwe plaquette op de John Frostbrug.

Dit, na aanleiding van de opnames voor het programma ‘Even Tot Hier’ dat in de uitzending van 3 mei aandacht besteedde aan de diefstal van de plaquette.

Een Pijnlijk Gemis op een Heilige Plek

Vorige week werd Arnhem opgeschrikt door de diefstal van de bronzen herdenkingsplaquette bij de John Frostbrug. Deze plaquette, die de Slag om Arnhem in september 1944 herdenkt, is van onschatbare waarde voor de stad en haar geschiedenis.

Reacties van de Gemeente en Getroffenen

Wethouder Bob Roelofs reageerde geschokt en noemde de diefstal “een schande”. Hij benadrukte dat de plaquette stevig bevestigd was, wat duidt op een geplande actie.

Caroline Frost, de dochter van luitenant-kolonel John Frost, uitte haar diepe verdriet over het verlies. Ze beschreef het als “een stomp in de maag” en benadrukte de emotionele waarde van het monument voor haar familie.

Symboliek van de Plaquette

De plaquette was niet alleen een herinnering aan de moedige strijd van de geallieerde troepen tijdens Operatie Market Garden, maar ook een symbool van de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid. De John Frostbrug is een centrale plek voor herdenkingen en trekt jaarlijks vele bezoekers die stil willen staan bij de geschiedenis.

Oproep tot Waakzaamheid en Respect

Deze diefstal onderstreept het belang van waakzaamheid en respect voor onze monumenten. Het is essentieel dat we gezamenlijk zorg dragen voor het behoud van deze tastbare herinneringen aan ons verleden. De gemeente roept op tot tips die kunnen leiden tot het terugvinden van de plaquette.

Onthulling tijdelijke nieuwe plaquette John Frostbrug Arnhem

Aan Nederlandse acteur Peter Faber de eer om de tijdelijk plaquette te onthullen.

Peter Faber had geen rol tijdens de echte Slag om Arnhem (september 1944), maar hij speelde wel een rol in de film A Bridge Too Far (1977), die gebaseerd is op deze historische gebeurtenis.

Peter Faber in A Bridge Too Far

In de film A Bridge Too Far speelt Peter Faber een kleine rol als een Nederlandse burger (een hospik/verpleger), die geallieerde soldaten helpt. Zijn bijdrage was bescheiden, maar opvallend, juist omdat hij een van de weinige Nederlandse acteurs was in een verder internationale cast met grote namen zoals Sean Connery, Anthony Hopkins en Michael Caine.

Ook aanwezig tijdens de onthulling was wethouder Bob Roelofs, die flink de alarmbellen heeft doen rinkelen, naar aanleiding van de diefstal. Dit werd opgepikt door veel landelijke media, zoals o.a. bij het NOS journaal. En zo kwam het op de redactie terecht van het BNNVARA programma ‘Even Tot Hier’. Het programma kan je terug zien via NPO Start.

Nieuwe Plaquette, Andere Afbeelding

De nieuwe, tijdelijke plaquette is prachtig. Vanaf een afstand zie je een afbeelding van de man waar de brug naar vernoemd is, John Dutton „Johnny” Frost. Maar als je dichterbij komt, dan zie je dat de foto is opgemaakt uit allemaal kleine afbeeldingen van zo’n 700 soldaten die hebben gevochten tijdens de Slag om Arnhem.

Meer over John Frost

Luitenant-kolonel John Frost was de commandant van het 2e Parachutistenbataljon van het Britse leger tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Zijn troepen wisten als enigen de brug over de Rijn (nu bekend als de John Frostbrug) daadwerkelijk te bereiken en hielden die bijna vier dagen lang vast tegen een overmacht aan Duitse troepen. Zijn standvastigheid werd legendarisch.

Frost werd uiteindelijk gevangen genomen nadat zijn positie onhoudbaar werd. Na de oorlog zette hij zijn militaire carrière voort en schopte het tot brigadegeneraal. Na zijn pensionering bleef hij actief betrokken bij veteranenzaken en herdenkingen. John Frost overleed op 21 mei 1993, maar zijn naam en nalatenschap leven voort in Arnhem en ver daarbuiten.

De Rijnbrug in Arnhem werd op 9 mei 1950 officieel heropend, nadat de oorspronkelijke brug tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest. Hoewel de brug pas op 16 september 1978 officieel werd vernoemd naar luitenant-kolonel John Dutton Frost, was hij al eerder betrokken bij herdenkingen. In 1951 onthulde Frost persoonlijk een herdenkingsplaquette aan de noordzijde van de brug, ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem (die in het huisje zit, niet die nu gestolen is).

Foto’s John Frost zijn rechtenvrij, uit het Gelders Archief.

Meer weten over de Slag om Arnhem?

De diefstal van de plaquette bij de John Frostbrug laat zien hoe belangrijk het is om onze geschiedenis levend te houden. Wil je zelf ervaren wat er in september 1944 in en rond Arnhem gebeurde? Boek dan een Slag om Arnhem tour met ArnhemLife.

Wij bieden zowel privé wandelingen van 2,5 uur als uitgebreide 6-uur durende tours per auto of busje, waarin je meegenomen wordt langs de belangrijkste locaties van de Slag om Arnhem – met oog voor persoonlijke verhalen, lokale details en historische context.

🎟️ Op 31 augustus 2025 organiseren we bovendien een speciale tour waarvoor je individueel een ticket kunt kopen. Ideaal voor wie alleen reist of samen met een kleine groep komt!

Waarom kiezen voor ArnhemLife?

  • Uitstekende reviews op Google en TripAdvisor

  • 🧭 Ervaren gidsen met passie voor historie

  • 📍 Lokale kennis & persoonlijke verhalen

  • 👥 Tours op maat voor individuen, families, veteranen en geïnteresseerden

👉 Boek jouw tour vandaag nog of lees meer via onze website: www.arnhemlife.nl
📧 Vragen of reserveren? Neem gerust contact op via info@arnhemlife.nl

Slag om Arnhem dag tour per bus op 31 augustus, koop nu je ticket! OP is OP

Victoria Cross Slag om Arnhem Tour

Rondleiding Airborne Begraafplaats Oosterbeek

Perimeterwandeling Oosterbeek Slag om Arnhem

Slag om Arnhem Bus Tour

Motorroute Slag Om Arnhem

2 daagse Battlefield Tour Nijmegen Arnhem met Gids

Slag om Arnhem fiets tour met gids 4 uur

Street Art Arrangement – Stadswandeling & Graffiti Workshop

Audrey Hepburn Wandeling Arnhem met gids

Aanhaak Stadswandeling Arnhem

Ontdek de unieke sfeer van Klarendal en het Modekwartier in Arnhem

Spannend en indrukwekkend bedrijfsuitje in Arnhem

Kroegentocht Arnhem

Crime Stadswandeling Arnhem

Slag Om Arnhem Stadswandeling

Hoogtepunten van Arnhem Stadswandeling

Street Art stadswandeling Arnhem

Architectuur Stadswandeling Arnhem

Slag om Arnhem 1813 stadswandeling

Audrey Hepburn Wandelroute in Arnhem 8,5 km op pad zonder gids

Street Art Wandelroute Arnhem op pad zonder gids

Sonsbeek Park Wandelroute op pad zonder gids

Slag om Arnhem Wandelroute zonder gids op pad