Nieuw Oorlogsmuseum in Arnhem ‘Out of Ammo’

Verzetsmuseum Arnhem

Nieuw Oorlogsmuseum in Arnhem ‘Out of Ammo’

Er is recent een nieuw museum geopend in Arnhem genaamd ‘Out of Ammo’. Het kan zijn dat je dit even gemist hebt want het museum over de bezetting van Arnhem tijdens ww2 dat te vinden is in de Walburgiskerk is stilletjes geopend. De écht opening zal op 1 september plaatsvinden maar nu kan je dit mooie museum dus al bezoeken. 

Wij namen ook alvast een kijkje.

Museum Walburgiskerk Arnhem

Leren over de Slag om Arnhem

Wie een bezoek aan Arnhem brengt en meer wil weten over de stad zal ook leren over de Slag om Arnhem. De John Frostbrug trekt jaarlijks vele bezoekers, toeristen uit bijvoorbeeld Amerika en Engeland komen speciaal naar Arnhem om te plekken te bezoeken waar hevig is gevochten in september 1944. Uit interesse of misschien omdat een familielid hier in Arnhem en omgeving heeft gevochten en is gestorven. 

Maar, Arnhem was tijdens WW2 vijf jaar bezet. Dat ‘vergeten’ mensen soms omdat er eigenlijk niet zo veel veranderde in de levens van de Arnhemmers in die tijd. Ja, er liepen wat Duitse soldaten hier en daar, maar het leven ging ook ‘gewoon’ door. Totdat de Britten kwamen op 17 september 1944. De bewoners van Arnhem en de dorpen rondom zagen opeens Britse soldaten door de straten lopen en er ontstonden gevechten met de Duitse soldaten.

Museum Walburgiskerk Arnhem
Museum Walburgiskerk Arnhem

Pop-up museum in de Walburgiskerk

Het museum in de Walburgiskerk is een ‘pop-up’ museum, de bedoeling is dat deze zo’n 5 jaar op deze locatie zal blijven. De stukken die te vinden zijn in de kerk komen uit de collectie van een ander museum, namelijk Arnhems Oorlogsmuseum ‘40-’45 dat te vinden is aan de Kemperbergerweg. 

Stap je de Walburgiskerk in, dan kijk je direct je ogen uit. Aan het hoge plafond van de kerk hangen drie parachutes. De parachutes zijn echt enorm! Het was vast geen eenvoudige taak de te bevestigen en ze er zo mooi uit te laten zien. Ook hangen er veel foto’s die gemaakt zijn voor, tijdens of na de oorlog. De Rijnbrug aan diggelen en stadshart met hier en daar nog een paar herkenningspunten in de vorm van kerken waar nog een fractie van overeind staan. Een tekenend beeld, een beeld dat altijd nog een beetje pijn doet om naar te kijken, mijn geliefde stad zo in de puin.

Museum Walburgiskerk Arnhem
Nieuw Oorlogsmuseum Arnhem 'Out of Ammo'

Het leven in Arnhem tijdens de bezetting

Er zijn ook verschillende opstellingen te bewonderen waarop een beeld geschetst wordt van het leven in Arnhem tijdens de bezetting. Een café waar mensen een kopje koffie drinken, mensen uit het verzet wellicht die snode plannen maken? Wel stilletjes en voorzichtig want er kan maar zo een Duitse soldaat voorbij lopen die iets opvangt. 

Zo’n beetje alles in het museum is origineel: de uniforms, legervoertuigen, wapens… Zelfs oude koekblikken waar groot ‘biskets’ op staat. De Britten konden natuurlijk niet op pad zonder thee met een koekje. Ook is er een mooie grote foto te zien van de John Frostbrug, een scène die menig bezoeker vast bekend zal voorkomen uit de film ‘A Bridge Too Far’. 

Het is fantastisch en duidelijk te zien dat dit museum is ingericht door mensen met een passie voor ww2/de bezetting van Arnhem en alles daaromheen. De zorg om de attributen zoals voertuigen en kleding zo authentiek mogelijk weer te geven is een lust voor het oog.

Museum Walburgiskerk Arnhem

Breng zelf een bezoek aan museum ‘Out of Ammo’!

Het museum ‘Out of Ammo’ over de bezetting van Arnhem is te vinden in de Walburgiskerk (Sint Walburgisplein 1).

Openingstijden vanaf dinsdag t/m zondag 11.00 uur tot 16.00 uur
Prijs 10 Euro volwassenen
Prijs 8 Euro kinderen tot 12 jaar en 65+
Volg het museum via hun Facebook pagina of email voor meer info naar arnhembezet@outlook.com.

PERMANENT GESLOTEN

Wil je meer zien van Arnhem?

Bekijk de Arnhemse tours die we aanbieden en ga op pad met één van onze lokale gidsen.

Ook is het mogelijk zonder gids op pad te gaan met één van onze downloadbare routes of quiz tours.

Wil je weten welke musea er nog meer in Arnhem te vinden zijn? Klik dan op deze link.

Meer blogs over Arnhem

Aanhaak Stadswandeling Arnhem

Met je Museum Jaarkaart naar Arnhem

Bezoek de Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum

Ontdek de Stockdagen in Arnhem

Airborne Museum Hartenstein: Een Gedenkplaats voor de Slag om Arnhem

Bricks of Arnhem op pad met ArnhemLife