Audrey Hepburn in Arnhem

Audrey Hepburn Footsteps in Arnhem

Audrey Hepburn in Arnhem

Als je ‘Audrey Hepburn’ online opzoekt, wat je misschien hebt gedaan, vind je een hoop informatie. Over bijvoorbeeld haar acteercarrière, met rollen in films als Roman Holiday (1953), Sabrina (1954), The Nun’s Story (1959), Breakfast at Tiffany’s (1961), Charade (1963), My Fair Lady (1964) en Wacht tot het donker is (1967). Ze verdiende gedurende haar hele carrière acteerprijzen en blijft een van de slechts 15 mensen die Academy-, Emmy-, Grammy- en Tony Awards hebben gewonnen.

Audrey werkte ook als ambassadeur bij UNICEF van de Verenigde Naties. Haar connectie met UNICEF begon in de jaren 50 toen ze twee radioshows vertelde, waarin ze oorlogsverhalen van kinderen opnieuw vertelde zodat deze niet werden vergeten. Misschien herkende ze die verhalen omdat Audrey als kind ook in een oorlogsgebied woonde, in de stad Arnhem (Nederland).

Wandelroutes in Arnhem

Deze Audrey Hepburn wandelroute gaat over de tijd dat Audrey tussen 1939 en 1945 in Arnhem woonde.

Als jong meisje, 10 jaar oud, verhuisde Audrey’s moeder barones Ella van Heemstra het gezin naar Arnhem.  Een groot deel van de familie van de moeder van Audrey woonde in Arnhem of de omgeving van Arnhem. Ze hoopte dat Nederland neutraal zou blijven en een Duitse aanval bespaard zou blijven. Helaas was dit niet het geval. Ze had bijna geen slechtere plek kunnen uitzoeken om te verblijven omdat Arnhem zwaar getroffen werd tijdens de ‘Slag om Arnhem’.

Waar woonde Audrey Hepburn in Arnhem?

Audrey’s grootvader baron Aarnoud van Heemstra, die van 1910 tot 1920 burgemeester van Arnhem was, woonde in het prachtige ‘Huis Zypendaal’. Toen het gezin in september 1937 naar Arnhem verhuisde, verbleven ze hier voor het eerst.

De volgende woning was minder een blikvanger. Het gezin, Audrey, haar moeder en twee halfbroers trokken in het kleine huisje bij Sonsbeek Park, aan de Sickeszlaan. Nu is het een prachtig huis (het stond nog niet zo lang geleden te koop voor € 439.000. Kun je je voorstellen dat je zou wonen waar Audrey vroeger woonde?!), maar vroeger was het een eenvoudig, klein huis, niet echt geschikt voor een barones.

Het gezin heeft 3 maanden op deze locatie gewoond.

In december 1939 verhuisde Audrey met haar gezin naar de Jansbinnensingel. De locatie is nu prachtig, met uitzicht op de fonteinen en Romeinse beelden. Ik weet zeker dat het toen ook leuk was, maar de mensen hadden andere dingen aan hun hoofd. Bijvoorbeeld: in augustus 1939 werden 230 duizend Nederlandse mannen (18 jaar en ouder) gemobiliseerd om zich bij het leger aan te sluiten omdat een Duitse invasie op handen was.

Het begin van Audrey’s carrière

Een plek waar Audrey vaak kwam, was het theater in de Weverstraat in Arnhem. Op 9 mei 1940 woonde Audrey een balletvoorstelling bij van het Sadler’s Wells Ballet in het theater. De ster van de show is de wereldberoemde Margot Fonteyn. Audrey’s moeder Ella had een bijdrage geleverd aan het gezelschap zodat ze tijdens haar rondreis door Nederland Arnhem zouden bezoeken.

Na de voorstelling sprak de barones een lovend woord. Audrey overhandigde vervolgens een boeket bloemen aan de directeur van het bedrijf, Ninette de Valois. Een dag na de show viel het Duitse leger Nederland binnen.

Ze is de meest getalenteerde leerling van haar groep en mag vanaf 1943 meehelpen bij de balletles. Naarmate het voedseltekort toeneemt, verzwakt Audrey en moet ze stoppen met het volgen van lessen en instructies op school. Later pakte ze het ballet weer op en op 8 januari 1944 trad Audrey zelf op in de Arnhemse schouwburg en danste als ster van de dansschool op muziek van Debussy en Grieg. Ze doet mee aan de illegale culturele avonden in Arnhem, de “Zwarte Avonden” en probeert ook met kleine optredens geld in te zamelen voor het verzet.

Omdat een “Engels klinkende” naam tijdens de Duitse bezetting als gevaarlijk werd beschouwd, gebruikte de familie de naam Edda van Heemstra nadat de Duitsers in 1940 Nederland waren binnengevallen. Miesje), werd geëxecuteerd als vergelding voor een sabotagedaad door het verzet. Hij was niet betrokken bij de daad, maar hij was het doelwit vanwege de prominente plaats van zijn familie in de Nederlandse samenleving.

Audrey Hepburn en de Slag om Arnhem

Voor de Slag om Arnhem verhuisden Audrey en haar familie naar het nabijgelegen Velp. Deze veldslag was de grootste veldslag in Nederland tijdens WO2. Van 17 tot 26 september 1944 werd er gevochten in en rond de Nederlandse steden Arnhem, Oosterbeek, Wolfheze, Driel en het omliggende platteland.

Engelse troepen kwamen met zweefvliegtuigen naar de omgeving van Arnhem, ze moesten de Rijnbrug tegen de Duitsers houden, maar dat liep uit op een ramp (lees hier meer over de Slag om Arnhem).

Dit leidde tot de verwoesting van Arnhem en de evacuatie van 90 duizend Arnhemmers.

In maart 1945 rekruteerden de Duitsers jonge vrouwen om in de keukens van de soldaten te werken. Audrey moet zich een maand lang in haar huis verstoppen.

In april 1945 bevrijdden de geallieerden Arnhem. Een dag na haar zestiende verjaardag, op 5 mei, is de Duitse capitulatie een feit. Tot haar grote vreugde keren ook haar halfbroers terug uit de Duitse werkkampen.

Na de oorlog besloot moeder Ella dat Audrey haar ballettalent verder moest ontwikkelen.

Ella en Audrey besluiten naar Amsterdam te gaan zodat Audrey lessen kan volgen bij de absolute ballettop: Sonia Gaskell. Met de verhuizing naar Amsterdam komt er een einde aan de Arnhemse periode van Audrey Hepburn.

Audrey Hepburn Downloadbare Wandelroute Arnhem.

Ben je geïnteresseerd in het bezoeken van de locaties waar Audrey als kind verbleef, waar ze haar liefde voor dansen vond en waar de Slag om Arnhem plaatsvond?

Wil je zelf de plekken bezoeken waar Audrey Hepburn woonde in Arnhem? Klik hier voor de Audrey Hepburn wandelroute.

We kijken ernaar uit om te horen wat je favoriete Audrey Hepburn-film is!

Blogs over Arnhem

Aanhaak Stadswandeling Arnhem

Een culinaire verwennerij bij restaurant Sky aan de Rijnkade

Met je Museum Jaarkaart naar Arnhem

Bezoek de Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum

Ontdek de Stockdagen in Arnhem

Airborne Museum Hartenstein: Een Gedenkplaats voor de Slag om Arnhem

Bricks of Arnhem op pad met ArnhemLife

Parkeren bij een vliegveld vanuit Arnhem – alle info & tips

Vegan falafel eet je in Arnhem bij FLFL