Royals in Arnhem

Koningin Maxima 2018 opening Musis Arnhem

Royals in Arnhem

De relatie tussen de stad Arnhem en het Nederlandse koningshuis gaat ver terug. We benoemen een aantal keer dat Royals Arnhem bezochten en waarom ze hier waren.

Koningin Wilhelmina bezocht Arnhem

Koningin Wilhelmina bezocht Arnhem kort na WO II minimaal twee keer. Ze kwam in 1946 langs voor de allereerste herdenking van de Slag om Arnhem. Ze ontving de Militaire Willems-Orde van haar dochter in ons eigen Sonsbeek-park in 1948. De officiële plechtigheid vond plaats in Arnhem op 7 oktober 1948 en Koningin Juliana roemde haar moeder als “Moeder des Vaderlands”, die de wil van het volk had gesterkt in de bezettingsdagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een van haar allereerste officiële daden als koningin geweest. In 1953 onthulde Koningin Juliana het oorlogsmonument ‘Mens Tegen Macht’ dat nu in enigszins gewijzigde staat op het Audrey Hepburnplein staat.

Bron foto = het Gelders Archief.

Koningin Juliana keerde terug naar Arnhem – Royals in Arnhem

Koningin Juliana keerde in 1962 samen met haar echtgenoot prins Bernhard terug naar Arnhem. Hij was het jaar ervoor ook langs geweest om het jubileum van de AKU mee te vieren. Koningin Juliana en prins Bernhard vierden in 1962 hun zilveren huwelijksjubileum en maakten ter gelegenheid daarvan een rondreis langs alle provinciehoofdsteden. Ze waren vergezeld van hun dochters en kwamen ‘s middags met de trein uit Zwolle aan. Het jaar daarop keerde koningin Juliana terug naar Arnhem om de start van de bouw van Het Dorp, een woongemeenschap voor lichamelijk gehandicapten, te markeren met het plaatsen van een grenspaal.

Bron foto = het Gelders Archief.

Princes Beatrix in Arnhem – Royals in Anrhem

In 1971 kwam toenmalig prinses Beatrix naar Arnhem om de nieuwe sportaccommodatie op Papendal te openen en in 2007 kwam haar zoon, toen nog de prins van Oranje, naar Arnhem om ook op Papendal een nieuw sportcentrum te openen. Als lid van het Internationaal Olympisch Comité zou hij in de loop der jaren verschillende keren terugkeren naar Papendal. In 2011 opende toenmalig koningin Beatrix het nieuwe CITO-hoofdkwartier en arriveerde per helikopter, die landde in Sonsbeekpark.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima kwamen in 2013 naar Arnhem

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima kwamen in 2013 naar Arnhem voor een kenismakings na zijn inauguratie. Tijdens hun bezoek liepen ze de zogenaamde “Walk of the Crown”, waarmee ze kennis maakten met verschillende mensen en organisaties. Diezelfde dag bezochten ze ook Duiven, Oosterbeek en Wageningen. Datzelfde jaar kwam Prinses Beatrix naar Arnhem om samen met de toenmalige burgemeester Herman Kaiser het nieuwe Rozet-gebouw te openen.

Prinses Margriet is een vaste bezoeker van de Market Garden-herdenkingen, maar bezocht in 2018 ook het Openluchtmuseum voor hun Canadese tentoonstelling. Prinses Margriet is tijdens de oorlog in Canada geboren.

Bron foto = Gelders Archief en Moniek Bloks.

Koningin Maxima opent Musis Theater in Arnhem – Royals in Arnhem

Koningin Máxima kwam begin 2018 naar Arnhem om de vernieuwde Musis-schouwburg te openen door op een enorme gong te slaan. Daarna werd ze getrakteerd op een optreden van het Gelders Orkest, samen met ruim honderd scholieren. Het meest recente koninklijke bezoek was in november 2022 toen Koning Willem-Alexander het waterstofcluster op Industriepark Kleefse Waard bezocht.

Bron foto = ArnhemLife.

Prins Charles in Arnhem – Royals in Arnhem

Arnhem heeft ook gastheer gespeeld voor een buitenlandse koninklijke familie. De toenmalige prins Charles kwam naar Arnhem om de 75ste verjaardag van de Slag om Arnhem in 2022 te herdenken. Ook legde hij samen met prinses Beatrix een krans op de Ginkelse Heide voordat hij naar Arnhem kwam om de gerenoveerde Eusebiuskerk te bekijken. Het was niet de eerste keer dat hij de herdenkingen van de Slag om Arnhem bijwoonde, want hij kwam vaak voor de speciale gelegenheden, zoals in 1984 voor de 40ste verjaardag van de slag om Arnhem.

Bron foto = het Gelders Archief.

Gastblog door Koninklijk expert Moniek Bloks. Wil je meer te weten komen over Royals van over de hele wereld, neem dan zeker een kijkje op haar website ‘History of Royal Woman

History of Royal Woman

Meer blogs over Arnhem:

Aanhaak Stadswandeling Arnhem

Met je Museum Jaarkaart naar Arnhem

Bezoek de Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum

Ontdek de Stockdagen in Arnhem

Airborne Museum Hartenstein: Een Gedenkplaats voor de Slag om Arnhem

Spannend en indrukwekkend bedrijfsuitje in Arnhem

Street Art stadswandeling + High Tea in Arnhem

Bricks of Arnhem op pad met ArnhemLife

Parkeren bij een vliegveld vanuit Arnhem – alle info & tips