Vijf Redenen om deel te nemen aan Sonsbeek parkrun

Vijf Redenen om deel te nemen aan Sonsbeek parkrun

Wat is ‘Parkrun’?

Wat is ‘Parkrun’ vraag je je misschien af? Parkrun is een populair evenement van waarbij mensen 5 kilometer rennen/wandelen in 22 landen over de hele wereld, dat elke zaterdagochtend wordt gehouden. In 2020 werd Nederland het 21e land dat deelnam aan parkrun-evenementen en heeft het momenteel 14 steden om uit te kiezen waar je kan deelnemen aan de parkrun, waaronder Arnhem in Sonsbeek park! We geven je vijf redenen om deel te nemen aan de Sonsbeek parkrun in Arnhem.

Omdat parkrun wereldwijd is, betekent registratie voor parkrun dat je overal ter wereld kunt deelnemen. Op vakantie in Rome en zin in 5KM hardlopen, wandelen of joggen op zaterdag? Parkrun! Bezoek je familie in Polen en heb je de kans om mee te doen aan meer dan 80+ parkruns? Ga ervoor! Hardlopen, wandelen of joggen in andere parken in Nederland maar dit niet in je eentje willen doen? Parkrun is het antwoord.

Mijn persoonlijke ervaring met parkrun is als “parkrun toerist”. Als lid van een online hardloopcommunity op Facebook postten jarenlang elke zaterdag tientallen leden over hun parkrun foto’s van die ochtend. Uiteindelijk besloot ik in 2016 om het zelf te gaan bekijken; mijn man en ik brachten een lang weekend door in Glasgow, Schotland, en het leek een perfecte gelegenheid om zelf te zien waar iedereen enthousiast over leek te zijn. De ‘Victoria parkrun’ stelde niet teleur! Natuurlijk waren er in Nederland geen parkruns dus deden we maar af en toe mee als we in een ander land waren.

Parkrun Lanceerd in Nederland

Ergens in de nazomer van 2019 zocht parkrun contact in de hardloop communitie via Facebook om te vragen of er mensen zijn die geïnteresseerd waren in het starten van een parktun in hun stad. Natuurlijk greep ik de kans! In oktober werd besloten dat Sonsbeek inderdaad zou worden opgenomen, ik nam contact op via sociale media en had het geluk iemand anders te vinden die dit evenement met mij wilde organiseren.

Op 29 februari 2020 is parkrun gelanceerd in verschillende steden in Nederland, waaronder onze buren in Nijmengen. Het was eindelijk zover! Sonsbeek zou echter pas in april gelanceerd worden en in maart lag  alles alweer stil vanwege het coronavirus.

Uiteindelijk konden we in augustus 2021 starten en sindsdien hebben we met succes elke zaterdag evenementen gehad. Écht iets om trots op te zijn!

Waarom meedoen aan parkrun? Hierbij geef ik je vijf redenen:

1) Het is GRATIS. Werkelijk. Het kost niets. – Er is een eenmalige registratie en dat is uw registratie voor het leven/. U kunt dit registratienummer gebruiken bij alle parkruns over de hele wereld.

2) Het is voor IEDEREEN. – Bij parkrun kun je rennen, wandelen of joggen, ongeacht je tempo, leeftijd, grootte of capaciteiten (we hebben zelfs rolstoelgebruikers op ons evenement). Het is voor alle niveaus van fitness. Je hoeft niet te wachten tot je “fit genoeg” bent om deel te nemen, kom zoals je bent! Ben je bang dat je de laatste bent die over de finish komt? Wees niet! Daar hebben we een vrijwilliger voor – de staartloper – dus je zult nooit de laatste zijn.

3) Community – parkrun is de perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Elke week zijn er nieuwe deelnemers, stamgasten. Toeristen en vrijwilligers/. Na het evenement gaan we naar A Beautiful Mess voor een kop koffie en een praatje. Sinds de lancering van Sonsbeek parkrun zijn er veel vriendschappen ontstaan, hebben expats en allochtonen een groep weten te vinden waar ze meteen welkom zijn.

4) Een wekelijkse date met jezelf – parkrun gebeurt regen of zonneschijn en voor sommigen van ons in de donkere maanden hebben we dat kleine duwtje nodig om naar buiten te gaan en te bewegen. We weten allemaal dat frisse lucht en beweging echt wonderen kunnen doen voor de mentale en fysieke gezondheid. Zaterdagochtend om 9:00 uur is een gegarandeerde tijd om het park te bezoeken en in beweging te komen.

5) Het is in Sonsbeek park – Deze is echt duidelijk. Is er een mooier park om in te rennen, wandelen of joggen? Volgens bezoekende parkrunners is het antwoord “nee!” We hebben het allemaal in Sonsbeek; enorme bomen, een waterval, de boerderij, de Witte Villa, zelfs een heuvel!

Vrijwilligersmogelijkheden Parkrun Arnhem

Wil je niet elke week 5 km rennen, wandelen of joggen, maar wel deel uitmaken van de community? Parkrun vertrouwt op vrijwilligers om het evenement elke week te runnen. Afhankelijk van de rol zijn er maximaal 2 uur vrijwilligers nodig, meestal veel minder. Registratie is nog steeds noodzakelijk en een e-mail naar sonsbeek@parkrun.com om de wekelijkse organisator hiervan op de hoogte te stellen, wordt zeer op prijs gesteld.

Registratie en social media

Registratie voor parkrun vind je hier (zorg ervoor dat je Sonsbeek parkrun kiest als je ‘thuisevenement’)

Je kunt Sonsbeek parkrun op verschillende kanalen vinden:

Facebook: https://www.facebook.com/sonsbeekparkrun

Instagram: https://www.instagram.com/sonsbeekparkrun/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@sonsbeekparkrun

Of bezoek de website:  https://www.parkrun.co.nl/sonsbeek/

een email sturen kan naar:  sonsbeek@parkrun.nl

Zien we je zaterdag?

Gastblog door Renée Shortz.

Ben je op zoek naar een bedrijfsuitje in Arnhem? Wij regelen het voor je!

Klik op deze link voor ons aanbod

Meer blogs over Arnhem