Ode aan het Feestaardvarken

Ode aan het Feestaardvarken

Op 12 september 2013 schonk dierentuin Burger’s Zoo ter ere van hun 100-jarig bestaan het Feestaardvarken aan gemeente Arnhem. Het Feestaardvarken weegt ruim 150.000 kilo en is 9 meter hoog, 13 meter breed en maar liefst 30 meter lang. Dit enorme beeld is dus een echte ode aan het aardvarken. Het heeft vier maanden geduurd om het enorme bouwwerk van staal en beton te maken. Dit was allemaal mogelijk onder leiding van kunst uitvoerder Job Saltzherr van Job Art. Het beeld is in vanaf haar geboorteplaats Industriepark Kleefse Waard verhuisd naar het Bartokpark, naast Rozet. Een stuk gezelliger is het kleine parkje zeker en het beeld is vooral een populaire attractie bij kinderen. Het Feestaardvarken is makkelijk te beklimmen en staat leuk op een foto.

Kunstenaar Florentijn Hofman

De man achter het Feestaardvarken is beeldend kunstenaar en essayist Florentijn Hofman. In 2000 studeerde hij af aan toen nog Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Kampen. Deze staat nu bekend als ArtEZ Art & Design Zwolle. Hij werkt en woont nu in Arnhem maar is geboren in Delfzijl. Wereldwijd is Florentijn bekend door zijn Rubber Duck, een enorme gele badeend die kan drijven. Zijn laatste werk is de ‘Selfie Panda’ die wordt geïnstalleerd in Dujiangyan, China. Florentijn is wereldwijd bekend door zijn Rubber Duck, maar voor de Arnhemmers zal hij altijd de kunstenaar achter het Feestaardvarken zijn. Florentijn heeft meegedaan aan het 21ste seizoen van Wie Is De Mol? Helaas moest hij in aflevering 3 vertrekken, maar we hebben van hem genoten.

Ophef rond het Feestaardvarken

De eigenaar van het stuk grond waar het Feestaardvarken ligt heeft grootse plannen. Er worden 55 nieuwe woningen op de plek van het Feestaardvarken gebouwd en daarom moeten kunstenaar Florentijn Hofman en de gemeente Arnhem op zoek naar een nieuw thuis voor het beeld. Burger’s Zoo heeft gemeld dat het beeld eerst weer terug naar de dierentuin zelf gaat. Er is daar genoeg plek voor het Feestaardvarken en kan daar dus liggen tot er een nieuw thuis voor het kunstwerk is gevonden.

Ode aan het Aardvarken
Ode aan het Aardvarken

Oh Aardvarken…

O Aardvarken, je bent een cadeau aan de stad,
Een parel in Arnhem, een echte schat.

Konden we maar even met je praten,
Voordat je deze plek in Arnhem Noord moet verlaten

Mensen klimmen en klauteren over je heen,
Heel knuffelbaar ben je niet, je bent eigenlijk een hele grote steen.

Zo voor Rozet, dat is toch je thuis,
Waar ga je heen? Misschien op het plein voor het Filmhuis?

Je hoort bij Arnhem, we hebben je lief,
Grote rooie rakker, wij blijven positief!

Het afscheid is straks maar even
Een nieuwe plek waar je lekker kan liggen, dat is toch het streven.

Ben je op zoek naar een leuke stadstour in Arnhem? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bekijk hier ons aanbod in stadswandelingen in Arnhem. Ook regelen we voor jou het perfecte familie-, vrienden-, of bedrijfsuitje. Neem contact met ons op via info@arnhemlife.nl voor vrijblijvende informatie.

Klik op één van de foto’s hieronder en leer meer blogs over Arnhem.

Toerisme in Arnhem
Eten en drinken in Arnhem
Geschiedenis van Arnhem