Musea in Arnhem

Musea in Arnhem

Er zijn veel musea in Arnhem. Kijk eens naar de onderstaande lijst, kies iets uit of begin gewoon bovenaan en werk je naar beneden :).

Heb je één van deze museums in Arnhem bezocht en wil je willen bijdragen aan onze ArnhemLife-website én deel gaan uitmaken van onze community? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bezoek Rozet // Het Erfgoedcentrum – Musea in Arnhem

Voor een bezoekje aan Rozet en het Erfgoedcentrum moet je naar het Rozetgebouw in het centrum van Arnhem. Het Rozet-gebouw is een bezoek tijdens uw verblijf in Arnhem zeker waard. Het gebouw is gratis toegankelijk en een sociaal knooppunt voor veel Arnhemmers. Op niveau -1 vind je het erfgoedcentrum. Het ziet er misschien niet open uit, maar probeer de ingang en je zult zien dat het (waarschijnlijk) geopend is. Het erfgoedcentrum vertelt het verhaal van Arnhem. Het kleine gratis museum staat vol met informatie over de rijke geschiedenis en het heden van Arnhems.

Zorg ervoor dat je ook naar de top van het Rozet-gebouw gaat. Bij mooi weer is het grote dakterras open en heb je een mooi uitzicht over Arnhem.

Bezoek Museum Arnhem – Musea in Arnhem

Museum Arnhem is sinds kort weer open! Museum Arnhem is een museum voor moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving in de Nederlandse stad Arnhem, met de nadruk op kunst van de 20e eeuw. Het museum is opgericht in 1856.

In 2021 vierde het museum haar 100 jarige bestaan. Om dit te vieren zijn er verschillende mooie muurschilderingen aangebracht in Arnhem. Murals van werken die te zien zijn in het museum. Een cadeau aan de stad!

Met onze downloadbare Street Art fiets route door Arnhem Noord en Arnhem Zuid kom je ze tegen.

Museum Arnhem is het museum voor (inter) nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving met een focus op de stad Arnhem. De hoogwaardige collectie bevat realistische kunst uit de 20ste eeuw, eigentijdse sieraden en design, met extra aandacht voor niet-westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars.

Museum Arnhem
Museum Arnhem

Bezoek de Eusebius Kerk – Musea in Arnhem

Bezoek de Eusebius kerk in Arnhem en je maakt echt iets bijzonders mee! De Eusebiuskerk domineert al meer dan vijf eeuwen de skyline van de stad Arnhem en vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad van de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De Eusebiuskerk is zowel historisch als hedendaags en wordt vaak gebruikt voor verschillende activiteiten en evenementen.

Ontdek de historische voorwerpen, het beroemde Strumphler-orgel in de prachtige kerkzaal en keer terug naar het jaar 1000 in de crypten. De unieke panoramische lift voert je langs een van Europa’s grootste en zwaarste carillons tot 73 meter hoog, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over Arnhem en zijn omgeving.

Onlangs heeft de kerk 2 glazen balkons op 60 meter hoogte toegevoegd zodat bezoekers kunnen genieten van de prachtige Disney figuren buiten de kerkmuren. Het is niet voor angsthazen! Wie wel durft staat een buitengewone ervaring te wachten.

Eusebiuskerk Arnhem
Musea in Arnhem

Bezoek Het Nederlands Openluchtmuseum – Musea in Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem legt de geschiedenis van Nederland vast in authentieke gebouwen, objecten en waargebeurde verhalen. Het neemt je mee op een reis door de tijd, van twee eeuwen geleden tot zeer recent. De mensen in de huizen van het museum lijken te zijn weggelopen uit het verleden. Trots op hun afkomst, zullen ze je inspireren met hun verhalen.

Vergeet niet een stop te maken bij de 17e -eeuwse bakker die te vinden is het Zaanse gedeelte. Waarschijnlijk kom  je met een lekker stuk boterkoek, arretjescake of saucijzenbroodje naar buiten!

In de weekenden en vakanties kun je meedoen met workshops en het museum is een populair uitje voor een educatief schoolreisje. Ook buitenlandse gasten weten dit museum te vinden én te waarderen.

Openluchtmuseum Arnhem
Openluchtmuseum Arnhem
Museum Arnhem
Museums Arnhem

Bezoek Burgers’ Zoo – Musea in Arnhem

Een geweldige plek om te bezoeken terwijl je in Arnhem bent, is Burgers’ Zoo. Op 31 maart 1913 opent Faisanterie Buitenlust, de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers’ Zoo, voor het eerst haar deuren voor het publiek. Sinds de oprichting door Johan Burgers is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven.

Koningklijk Burgers’ Zoo is 45 hectare groot en is een van de grootste dierentuinen van het land. Je kunt niet alleen dieren buiten zien, maar de dierentuin bouwt ook prachtige verblijven, zodat dieren in hun ‘natuurlijke’ habitat kunnen leven. Kijk eens naar de ‘Ocean’, ‘Desert’, ‘Bush’ en de nieuwste aanwinst, het ‘Mangrove’ gebouw.

Museem Arnhem

Bezoek Het Wijnmuseum – Musea in Arnhem

Wijncultuur en wijngeschiedenis worden weer tot leven gebracht in het Nederlandse Wijnmuseum in Arnhem. Bezoek dit unieke museum, het is een ervaring voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis en de toekomst van wijn. Of je nu een wijnexpert bent of een liefhebber, iedereen is welkom om dit unieke museum te bezoeken. Na een bezoek aan het wijnmuseum kunt u genieten van een drankje in het wijncafé ‘Le Jardin’. Ontdekken, proeven en genieten! Het Nederlands Wijnmuseum is op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bezoek Het Nederlands Watermuseum – Musea in Arnhem

In 1998, dhr. H. van Brink bedacht het idee voor een informatiecentrum over water. De Begijnenmolen, sinds 1404 gevestigd aan de St. Jansbeek in Arnhem in Park Sonsbeek bleek hiervoor een geschikte locatie. Dit werd later het Nederlands Watermuseum.

“Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Elke dag werken we hard in Nederland om ons land te beschermen tegen overstromingen en om de zoetwatervoorziening op orde te houden. Dat gebeurt niet vanzelf en beïnvloedt ons allemaal.

Daarom vind ik het belangrijk dat het waterbewustzijn van de Nederlander wordt vergroot – of het nu gaat om het risico van leven onder de zeespiegel of de waarde van economisch watergebruik. Het Nederlands Watermuseum draagt ​​hier ook aan bij.

Ik vind het een heel goed voorbeeld van hoe leren en ervaring samengaan.”(Van Bink over het Nederlands Watermuseum.)

Bezoek Arnhems Oorlogmuseum Museum ’40/’45 – Musea in Arnhem

Ook een bezoek waard: Het Arnhemse oorlogsmuseum 40/45 opende voor het eerst haar deuren voor het publiek op 27 mei 1994. Wat ooit begon als een hobby, heeft nu vorm gekregen in een uniek museum, zowel lokaal als regionaal.

Het Arnhemse Oorlogsmuseum geeft niet alleen een algemeen overzicht, vooral een zo goed mogelijk beeld van wat er allemaal is gebeurd in Arnhem tijdens de oorlog. Het doel van dit privémuseum is om de herinnering aan deze belangrijke episode uit de geschiedenis levend te houden en een unieke verzameling voor het nageslacht te behouden.

De collectie is mogelijk gemaakt door mensen die in het bezit zijn van unieke materialen. Het museum ontvangt regelmatig donaties van dergelijke items van mensen die willen dat hun gift wordt tentoongesteld met liefde voor een breed publiek.

Deze donaties dragen bij tot het voortbestaan ​​van het museum en vergroten de kennis over de oorlog op alle leeftijden.

Slag om Arnhem vlag crop

Bezoek museum ‘Out of Ammo’ in de Walburgiskerk – Musea in Arnhem

Er is recent een nieuw museum geopend in Arnhem genaamd ‘Out of Ammo! Het kan zijn dat je dit even gemist hebt want het museum over de bezetting van Arnhem tijdens ww2 dat te vinden is in de Walburgiskerk is stilletjes geopend. De écht opening zal op 1 september plaatsvinden maar nu kan je dit mooie museum dus al bezoeken. 

Wij namen ook alvast een kijkje, en het blog over ons bezoek aan dit museum kun je hier lezen.

Museum Walburgiskerk Arnhem

Bezoek Airborne Museum ‘Hartenstein’ – Musea in Arnhem

Als een kenniscentrum vertelt het Airborne Museum het verhaal van de Slag om Arnhem. Het is een duidelijk en kwalitatief totaalconcept, ontwikkeld vanuit een multi-perspectief. Een van de belangrijkste doelen van het museum is om het verhaal van de Slag om Arnhem persoonlijk en voelbaar te maken.

Airborne Museum Hartenstein is een centrum voor herdenking, een plek waar nationale en internationale bezoekers meer te weten kunnen komen over de slag om Arnhem en over de belangrijke rol van deze veldslag in de Tweede Wereldoorlog.

In de buurt van het Airborne Museum vindt je de oorlogsbegraafplaats WO II met graven van voornamelijk jonge soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Lees in ons blog over het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek meer over deze bijzondere locatie. 

Boek een stadstour met gids

Wil je meer van Arnhem zien? Bekijk de Arnhemse tours die we aanbieden en ga op pad met één van onze locale gidsen. Ook kan je mee tijden één van onze speciale ‘aanhaak’ tours.

Of je gaat zonder gids op pad met één van onze downloadbare routes of quiz tours.

Stadswandeling met gids Arnhem

Bezoek Airborne at the Bridge – Musea in Arnhem

Met het fenomenale uitzicht op de wereldberoemde John Frost Brug vertelt Airborne at the Bridge haar bezoekers de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die hier tijdens de slag vocht en stierf van Arnhem in september 1944.

Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken. Je kunt hier ook een kortingskaart kopen voor het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Bezoek Museum Bronbeek – Musea in Arnhem

Museum Bronbeek belicht de koloniale nationale geschiedenis. Centraal staat de invloed van de overheid op de koloniale samenleving en de acties van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Tweemaal per maand speelt de groep Kusumo Budoyo in Bronbeek de gamelan. Je kunt deze openbare repetities op zondag bijwonen. Vraag vooraf over de actuele datum via (026) 376 35 55.

Lees hier de ArnhemLife-blog over Museum Bronbeek.

Musea in Arnhem

Bezoek ook deze kleine musea – Musea in Arnhem

De bovengenoemde museums ken je wellicht al van naam, maar ken de deze drie kleine museums ook?

Rolls Royce museum Arnhem

Bezoek dit mooie museum met ruim 200 historische voertuigen maar vergeet niet online een afspraak te maken. Het Rolls Royce museum is niet standaard geopend.

Mountainbike Museum Arnhem

Ook dit is een bijzonder museum waarvan niet veel mensen weten dat het bestaat. In het Mountainbike Museum kun je heel veel mountainbikes en memorabilia vinden. Je hoeft geen afspraak te maken om dit museum te bezoeken.

Trolleybus Museum Arnhem

Het enige Trolleybus Museum in Nederland staat natuurlijk in Arnhem! Als het maar met een trolleybus te maken heeft, dan zal je het in dit museum vinden. Dit museum is elke donderdag middag geopend tussen 13:00 en 17:00 en is gratis toegankelijk.

Arnhem