Vestagebouw Arnhem door architect Diehl

Vestagebouw Arnhem door architect Diehl

Vandaag kom je meer te weten over het VESTA-gebouw in Arnhem, ontworpen door architect Diehl.

Halverwege de 19e eeuw werden langs de Jansbuitensingel en Jansbinnensingel hele reeksen neoklassieke woningen gebouwd. In twee van deze woningen aan de Jansbuitensingel (nummers 3 en 5) was sinds 1907 levensverzekeringsmaatschappij VESTA gevestigd. Tussen 1900 en 1907 stond Vesta aan de Jansstraat 24.
In 1930 kreeg de Arnhemse architect W. Diehl, die al veel grote projecten op zijn naam had staan ​​(oa Luxor theater), de opdracht om een ​​nieuw gebouw te ontwerpen in neoklassieke stijl. Het is gemaakt in opdracht van N.V. verzekeringsmaatschappij Vesta. Op 18 mei 1932 werd het Vestagebouw geopend. Dit was Diehls laatste grote project in Arnhem.

Dit is blog nr. 1 in een serie over gebouwen ontworpen door architect Willem Diehl.

VESTA tijdens WW2

In de Tweede Wereldoorlog vestigde een “Kommando Luftwaffe II” zijn basis in het kantoor. Het gebouw kwam uit de oorlog met minimale schade zoals je op de onderstaande foto kunt zien: de meeste ramen zijn weg, maar het gebouw staat er nog! Dat is een hele prestatie aangezien er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebouwen zijn gebombardeerd in Arnhem.

Het voormalige ‘ROYAL’-gebouw, aan de overkant van het VESTA-gebouw, is ook ontworpen door Diehl en dateert uit 1925.

Vesta 1945 bron Gelders Archief
Vesta 1945 bron Gelders Archief

Grote restauratie in 1989

Na een fusie met verzekeraar Vesta Victoria (als fusie in 2005 een ander onderdeel van verzekeraar Nationale Nederlanden) stond het pand eerst leeg en was het in 1984 even gekraakt. Daarna kwam het VESTA-gebouw in handen van verschillende projectontwikkelaars.
Toen Westermeijer Groep het pand in 1989 kocht, is het pand gerestaureerd voor NLG 2.500.000,- (€ 1.100.000,-).

Vesta building Arnhem by architect Diehl

Binnen in het VESTA gebouw

De binnenkant van het VESTA-gebouw is werkelijk adembenemend, mooi en glamoureus! Overal waar je kijkt zie marmer en  er hangen mooie gouden kroonluchters.
Het roodfluwelen tapijt is het originele tapijt uit 1930. Geweldig! Het zag er nog zo goed uit, het ziet er bijna niet uit alsof het is gebruikt.

Een gedetailleerde omschrijving van de binnen en buitenkant van het VESTA gebouw kun je hier vinden.

Vesta Building Arnhem

Glas in lood ramen

Bij de entree, in de grote hal en in het trappenhuis vind je prachtige glas-in-loodramen. Ze verbeelden allemaal een tafereel van boeren of gewone mensen tijdens hun leven. Van geboorte tot dood. Dit omdat de meeste klanten van de VESTA verzekeringsmaatschappij als zodanig “gewone mensen” waren. De glas-in-loodramen zijn ontworpen door Jaap Gidding.

Vesta Arnhem
Vesta gebouw Arnhem
Vesta Arnhem

Gebouw te koop!

Ja dat klopt, u ​​had het VESTA-gebouw kunnen bezitten! Het stond een tijdje geleden te koop. In 2001 was de oorspronkelijke vraagprijs ruim €4.7500,00,- maar is later gezakt naar € 2.200.000,- Wat een koopje. 😉

Het wordt nu aangeboden als huurwoning voor bedrijven. De prijs is € 125,- per m2.

Vesta Arnhem
Willem Diehl Arnhem

Klik op een foto hieronder voor meer blogs over Arnhem

Toerisme in Arnhem
Geschiedenis van Arnhem
Eten en drinken in Arnhem