Musea in Arnhem

Musea in Arnhem

Er zijn veel musea in Arnhem. Kijk eens naar de onderstaande lijst, kies iets uit of begin gewoon bovenaan en werk je naar beneden :).

Heb je één van deze musea bezocht en wil je willen bijdragen aan onze ArnhemLife-website én deel gaan uitmaken van onze community? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bezoek Rozet // Het Erfgoedcentrum

Het Rozet-gebouw is een bezoek tijdens uw verblijf in Arnhem zeker waard. Het gebouw is gratis toegankelijk en een sociaal knooppunt voor veel Arnhemmers. Op niveau -1 vind je het erfgoedcentrum. Het ziet er misschien niet open uit, maar probeer de ingang en je zult zien dat het (waarschijnlijk) geopend is. Het erfgoedcentrum vertelt het verhaal van Arnhem. Het kleine gratis museum staat vol met informatie over de rijke geschiedenis en het heden van Arnhems.

Zorg ervoor dat je ook naar de top van het Rozet-gebouw gaat. Bij mooi weer is het grote balkon open en heb je een mooi uitzicht over Arnhem.

Erfgoedcentrum Rozet Arnhem

Bezoek Museum Arnhem

Museum Arnhem Vernieuwd! Ze zijn tijdelijk te vinden in De Kerk op het Walburgisplein. In 2022 opent het vernieuwde museum.

Museum Arnhem is het museum voor (inter) nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving met een focus op de stad Arnhem. De hoogwaardige collectie bevat realistische kunst uit de 20ste eeuw, eigentijdse sieraden en design, met extra aandacht voor niet-westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars.

Museums in Arnhem

Bezoek de Eusebius Kerk

De Eusebiuskerk in Arnhem domineert al meer dan vijf eeuwen de skyline van de stad Arnhem en vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad van de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De Eusebiuskerk is zowel historisch als hedendaags en wordt vaak gebruikt voor verschillende activiteiten en evenementen.

Ontdek de historische voorwerpen, het beroemde Strumphler-orgel in de prachtige kerkzaal en keer terug naar het jaar 1000 in de crypten. De unieke panoramische lift voert je langs een van Europa’s grootste en zwaarste carillons tot 73 meter hoog, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over Arnhem en zijn omgeving.

Onlangs heeft de kerk 2 glazen balkons op 60 meter hoogte toegevoegd zodat bezoekers kunnen genieten van de prachtige Disney figuren buiten de kerkmuren. Het is niet voor angsthazen! Wie wel durft staat een buitengewone ervaring te wachten.

Eusebius Glass Balcony
Musea in Arnhem

Bezoek Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem legt de geschiedenis van Nederland vast in authentieke gebouwen, objecten en waargebeurde verhalen. Het neemt je mee op een reis door de tijd, van twee eeuwen geleden tot zeer recent. De mensen in de huizen van het museum lijken te zijn weggelopen uit het verleden. Trots op hun afkomst, zullen ze je inspireren met hun verhalen.

Openluchtmuseum Arnhem

Bezoek Burgers’ Zoo

Een geweldige plek om te bezoeken terwijl je in Arnhem bent, is Burgers’ Zoo. Op 31 maart 1913 opent Faisanterie Buitenlust, de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers’ Zoo, voor het eerst haar deuren voor het publiek. Sinds de oprichting door Johan Burgers is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven.

Koningklijk Burgers’ Zoo is 45 hectare groot en is een van de grootste dierentuinen van het land. Je kunt niet alleen dieren buiten zien, maar de dierentuin bouwt ook prachtige verblijven, zodat dieren in hun ‘natuurlijke’ habitat kunnen leven. Kijk eens naar de ‘Ocean’, ‘Desert’, ‘Bush’ en de nieuwste aanwinst, het ‘Mangrove’ gebouw.

Burgers Zoo Arnhem
Burgers Zoo Arnhem

Bezoek Het Wijnmuseum

Wijncultuur en wijngeschiedenis worden weer tot leven gebracht in het Nederlandse Wijnmuseum in Arnhem. Bezoek dit unieke museum, het is een ervaring voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis en de toekomst van wijn. Of je nu een wijnexpert bent of een liefhebber, iedereen is welkom om dit unieke museum te bezoeken. Na een bezoek aan het wijnmuseum kunt u genieten van een drankje in het wijncaf√© ‘Le Jardin’. Ontdekken, proeven en genieten! Het Nederlands Wijnmuseum is op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bezoek Het Nederlands Watermuseum

In 1998, dhr. H. van Brink bedacht het idee voor een informatiecentrum over water. De Begijnenmolen, sinds 1404 gevestigd aan de St. Jansbeek in Arnhem in Park Sonsbeek bleek hiervoor een geschikte locatie. Dit werd later het Nederlands Watermuseum.

“Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Elke dag werken we hard in Nederland om ons land te beschermen tegen overstromingen en om de zoetwatervoorziening op orde te houden. Dat gebeurt niet vanzelf en be√Įnvloedt ons allemaal.

Daarom vind ik het belangrijk dat het waterbewustzijn van de Nederlander wordt vergroot – of het nu gaat om het risico van leven onder de zeespiegel of de waarde van economisch watergebruik. Het Nederlands Watermuseum draagt ‚Äč‚Äčhier ook aan bij.

Ik vind het een heel goed voorbeeld van hoe leren en ervaring samengaan.”(Van Bink over het Nederlands Watermuseum.)

Eend bij Jansbeek Arnhem

Bezoek Arnhems Oorlogmuseum Museum ’40/’45

Het Arnhemse oorlogsmuseum 40/45 opende voor het eerst haar deuren voor het publiek op 27 mei 1994. Wat ooit begon als een hobby, heeft nu vorm gekregen in een uniek museum, zowel lokaal als regionaal.

Het Arnhemse Oorlogsmuseum geeft niet alleen een algemeen overzicht, vooral een zo goed mogelijk beeld van wat er allemaal is gebeurd in Arnhem tijdens de oorlog. Het doel van dit privémuseum is om de herinnering aan deze belangrijke episode uit de geschiedenis levend te houden en een unieke verzameling voor het nageslacht te behouden.

De collectie is mogelijk gemaakt door mensen die in het bezit zijn van unieke materialen. Het museum ontvangt regelmatig donaties van dergelijke items van mensen die willen dat hun gift wordt tentoongesteld met liefde voor een breed publiek.

Deze donaties dragen bij tot het voortbestaan ‚Äč‚Äčvan het museum en vergroten de kennis over de oorlog op alle leeftijden.

Bezoek Airborne Museum ‚ÄėHartenstein‚Äô

Als een kenniscentrum vertelt het Airborne Museum het verhaal van de Slag om Arnhem. Het is een duidelijk en kwalitatief totaalconcept, ontwikkeld vanuit een multi-perspectief. Een van de belangrijkste doelen van het museum is om het verhaal van de Slag om Arnhem persoonlijk en voelbaar te maken.

Airborne Museum Hartenstein is een centrum voor herdenking, een plek waar nationale en internationale bezoekers meer te weten kunnen komen over de slag om Arnhem en over de belangrijke rol van deze veldslag in de Tweede Wereldoorlog.

In de buurt van het Airborne Museum vindt u de oorlogsbegraafplaats WO II met graven van voornamelijk jonge soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Bezoek Airborne at the Bridge

Met het fenomenale uitzicht op de wereldberoemde John Frost Brug vertelt Airborne at the Bridge haar bezoekers de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmf√ľhrer Viktor Eberhard Gr√§bner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die hier tijdens de slag vocht en stierf van Arnhem in september 1944.

Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken. Je kunt hier ook een kortingskaart kopen voor het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Airborne At The Bridge ArnhemLife 15

Bezoek Museum Bronbeek

Museum Bronbeek belicht de koloniale nationale geschiedenis. Centraal staat de invloed van de overheid op de koloniale samenleving en de acties van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Tweemaal per maand speelt de groep Kusumo Budoyo in Bronbeek de gamelan. Je kunt deze openbare repetities op zondag bijwonen. Vraag vooraf over de actuele datum via (026) 376 35 55.

Lees hier de ArnhemLife-blog over Museum Bronbeek.

Boek een stadstour met gids

Wil je meer van Arnhem zien? Bekijk de Arnhemse tours die we aanbieden en ga op pad met één van onze locale gidsen.

Ook kan je mee tijden √©√©n van onze speciale ‘aanhaak’ tours. Bekijk de data voor de Slag om Arnhem tours en de Street Art tours.

Related Posts